Konstipacija i zatvor kod djece

Sadržaj

Vrijeme čitanja: min

Ana Močić, mag pharm, univ spec kliničke farmacije

Što je konstipacija, a što zatvor?

Zatvor je općeniti izraz za nedostatak urednog pražnjenja crijeva. U svakodnevnom govoru često se spominje izraz opstipacija, što predstavlja potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacija odnosi na otežano pražnjenje tvrde oskudne i suhe stolice, često praćene osjećajem nepotpunog pražnjenja, a crijeva se prazne znatno rjeđe no inače.

Kad se konstipacija javlja?

Javlja se u određenim razvojnim fazama djeteta, u dojenčadi ukoliko prelaze s prehrane majčinim mlijekom na prehranu adaptiranim mliječnim pripravkom, kao i u procesu uvođenja djeteta u dohranu. U male djece tijekom procesa stjecanja kontrole sfinktera i u školskoj dobi kad su djeca izložena brojnim obvezama, stresu i neredovitoj prehrani.

Koja je normalna frekvencija stolice?

Novorođenče ima najveći broj stolica, u prvom tjednu života može imati i do 4 dnevno, što se u narednim tjednima smanjuje. Dojenčad na majčinom mlijeku može imati širi raspon varijacije stolice: od stolice nakon svakog podoja do stolice svaki drugi-treći dan. Dijete u dobi od 2-4 godine ima jednu do dvije stolice dnevno. Dijete školske dobi ima najčešće jednu stolicu dnevno ili svaki drugi dan. 

Zašto dolazi do opstipacije?

Funkcijski uzroci su nepravilna prehrana, unos malog volumena tekućina, zadržavanje stolice, akutna infekcija, stresni događaji, anksioznost, nepostojanje socijalnih uvjeta u kućanstvu…

Kako pristupiti djetetu s opstipacijom?

Prije svega, liječnik će procijeniti o kojoj se vrsti poremećaja radi, nakon čega će roditelj dobiti upute o načinima kako pomoći djetetu. Djetetu treba pružiti podršku, posebno jer najčešće problem nastane nakon jedne bolne defekacije nakon čega dijete često zanemaruje podražaj i zadržava stolicu.

Liječenje opstipacije

Farmakološke mjere

Prije svega potrebno je evakuirati retinirani feces iz rektuma, odnosno provesti dezimpakciju. Dezimpkacija se može provoditi oralno ili rektalno, ovisno o dobi djeteta.

  • visokim dozama mineralnog ulja ili osmotskog laksativa polietilen glikola 
  • glicerin ili bisakodil (supozitoriji)
  • mineralna ulja ili fiziološke otopine (klizme)

Nakon provedene dezimpakcije ide terapija  održavanja kojom nastojimo uspostaviti pravilan ritam defekacije. U terapiji održavanja koristimo:

  • osmotske laksative (laktuloza ili polietilenglikol)
  • podražajne laksative (bisakodil, sena)

Početna terapija održavanja osmotskim laksativima trebali bi dati odgovor unutar jednog do dva tjedna. Ukoliko nema odgovora na terapiju, uz dobru suradljivost roditelja, dijete se upućuje na daljnju obradu subspecijalistu gastroenterologu.

Koliko dugo traje liječenje?

Duljina trajanja liječenja mora biti barem 2 mjeseca, a dijete mora biti potpuno bez simptoma barem mjesec dana prije postupnog ukidanja terapije.

Kad se uspostavi normalna rutina obavljanja defekacije tad se snižava doza osmotskih laksativa na najmanju, do ukidanja. 

Nefarmakološke mjere

Dijete mora imati raznovrsne obroke (zeleno lisnato povrće i voće). To se odnosi na sve životne dobi, jer svaka od njih je zahtjevna na svoj način (npr. školska djeca i selektiranje hrane koju prihvaćaju). Također, važno je da dijete odlazak u toalet prihvati kao normalnu fiziološku pojavu, da ga se, u tom procesu, potiče na istu i da mu se ostavlja dovoljno vremena kako mu sama prirodna potreba ne bi postala stresna.

 Design & Development Plavi Pixel d.o.o. 2023